GreekNews όλα τα νέα για την Ελλάδα και όχι μόνο βρείτε μας και στο Facebook (GreekNews)

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Συμφωνία τις επόμενες μέρες «βλέπει» ο Σταθάκης

Την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.



«Αισιοδοξώ ότι τις επόμενες ημέρες οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση θα αποκρυσταλλωθούν σε μια απόφαση του Eurogroup, βάσει της οποίας θα αποδεσμευτούν κεφάλαια που οφείλονται στην Ελλάδα από τους δανειστές. Εξίσου αισιόδοξος είμαι για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο. Το πρόγραμμα που καταθέσαμε αποτελεί στέρεα βάση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Αναφορικά με τις αντιδράσεις των εταίρων, το γεγονός είναι ότι έχουν ήδη συμφωνήσει σε μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, δείχνουν ευελιξία σε μέτρα αναδιάρθρωσης χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικούς οργανισμούς και αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό πρόβλημα που συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια των φτωχών νοικοκυριών» τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν η η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ απειλείται σε περίπτωση που η κυβέρνηση κληθεί από τους δανειστές να περάσει μέτρα και εν τέλει συμφωνήσει σε κάποιο πακέτο μεταρρυθμίσεων απάντησε:

Οι συγκλίσεις στις οποίες αναφέρθηκα προφανώς προϋποθέτουν βήματα και από τις δύο πλευρές. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουμε πλούσια εμπειρία σε αντίστοιχες διαδικασίες διαλόγου και σύνθεσης. Τα χρόνια που προηγήθηκαν καταφέραμε να οικοδομήσουμε ένα αρκετά αποτελεσματικό πλαίσιο κοινής λειτουργίας, τόσο σε επίπεδο θεσμών όσο και σε πολιτική κουλτούρα. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέες, πρωτόγνωρες προκλήσεις. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η εμπειρία μας στη σύνθεση αντιλήψεων, η κοινή μας βούληση να αλλάξουν σελίδα οι πολίτες και η χώρα, καθώς και το αποτελεσματικό σχέδιο που διαθέτουμε, αποτελούν επαρκή εχέγγυα ότι θα ανταποκριθούμε αποτελεσματικά για μία ακόμα φορά. 

Ανεξάρτητα, πάντως, από την πορεία της διαπραγμάτευσης, νομίζω ότι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούμε τις μεταρρυθμίσεις. Το έχει ανάγκη ο τόπος. Ηδη ψηφίστηκε ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές. Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η διάλυση του τριγώνου της διαπλοκής και η ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές του Δημοσίου.



Ο υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικής νομοθεσίας για τους «καμένους» δανειολήπτες με ρήτρα ελβετικού φράγκου και επιμένει σε κούρεμα δανείων μέσω ειδικού ταμείου που θα συσταθεί ειδικά για τα «πτωχευμένα» νοικοκυριά.

Βάζει στοίχημα για ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων μέσα στο 2016 και στόχο να συνδέσει το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα φέρει στη Βουλή πριν από το καλοκαίρι με το «πακέτο Juncker».

Προαναγγέλλει, τέλος, το «σχεδόν» ποτέ την Κυριακή για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου